joi, 30 ianuarie 2014

Oktoberfest

Ideea a pornit de la un simplu subofiter din garda nationala bavareza. Acesta a sugerat organizarea unei curse de cai cu ocazia festivitatilor legate de casatoria dintre printul mostenitor Ludwig de Bavaria si printesa Therese von Hildburghausen. Regele Bavariei, Max I. Joseph von Bayern, s-a aratat mai mult decât încântat de aceasta sugestie. La 17 octombrie 1810 avea loc cursa de cai, pe care printesa-mireasa a denumit-o Oktoberfest. Ca loc de desfasurare a fost aleasa o pajiste nefolosita de la marginea orasului. history2 La aceasta prima festivitate, bauturile nu au fost servite în locul de desfasurare a cursei, ci în centrul orasului. În anul urmator, autoritatile au decis reluarea festivalului, de aceasta data sub patronajul Asociatiei de Agricultura Bavareza, care a folosit evenimentul în scopuri publicitare, prezentându-si serviciile paralel cu desfasurarea evenimentului. În anii ce au urmat, festivalul a fost finantat de diferite firme private. Din anul 1819, Oktoberfest-ul a intrat sub patronajul edililor orasului, care si-au asumat responsabilitatea organizarii sale anuale. Cu timpul, conducerea orasului a permis vânzarea si consumarea bauturilor alcoolice în perimetrul Oktoberfest-ului. Acest lucru a presupus amplasarea unor mese si banci lungi, care în timp s-au înmultit considerabil. Pe lânga bere, vizitatorii Oktoberfest-ului se puteau distra la popice, dans si multe altele. La finele secolului, datorita numarului tot mai mare de vizitatori, au fost introduse corturile, fiecare firma având cort separat. Fiecare festival debuteaza cu defilarea firmelor participante, reprezentate de carute împodobite festiv si trase de patru cai. Defilarea are ca punct de plecare piata centrala a orasului, Marienplatz. OKTOBERFEST_18 Aceasta defilare a fost initial necesara, berariile fiind nevoie sa îsi transporte butoaiele cu bere la marginea orasului, pe locul destinat festivalului. În anul 1880 curentul electric a adus un plus de farmec festivalului berii, iar în anul 1881 s-a prajit primul bou, care a fost consumat destul de rapid, apoi, în 1885, au aparut primele meniuri clasice: jumatati de pasare – pui sau rata – servite de obicei cu traditionalul Brezn (covrig) münchenez. Corturile berariilor au încetat sa fie în acelasi timp si loc de amuzament, pentru acestea creându-se locuri noi. Prima halba de bere din stica a fost introdusa în anul 1892, fiind astazi cel mai cautat suvenir la Oktoberfest. În anul 1935, cu ocazia aniversarii nuntii de argint a cuplului regal bavarez, s-a organizat o parada de costume populare bavareze. Aceasta a devenit însa traditie la Oktoberfest doar din anul 1950. Astazi, parada de costume populare este una dintre cele mai mari din lume, cu aproximativ 9000 de participanti. Pe lânga costume germane, se pot admira si porturi specifice austriece, italiene, elvetiene, poloneze si chiar norvegiene. La parada mai participa si formatii de muzica populara, asociatii de vânatori, precum si reprezentanti ai berariilor participante. 180px-Wiesn2006_Luftaufnahme Traditia conform careia primarul orasului da cep primului butoi de bere în prima sâmbata la ora 12, declarând astfel deschis festivalul, a fost inaugurata relativ târziu, în anul 1950. Aceasta ceremonie este deosebit de importanta, înainte de acest moment consumarea alcoolului în perimetrul Oktoberfest-ului nefiind permisa. Cortul în care se desfasoara ceremonia este în fiecare an altul, pentru a da ocazie fiecarei firme sa beneficieze de primul aflux de vizitatori. Oktoberfest-ul este vizitat de atât de multe nationalitati încât a incetat sa mai fie un festival regional si s-a transformat într-unul international. Unele nationalitati sunt atât de fidele Oktoberfest-ului încât au primit si spatiu privilegiat: al doilea week-end este dedicat italienilor, a caror prezenta numeroasa si galagioasa la Oktoberfest este constanta. Locul ales initial de regele Bavariei a ramas consacrat acestui festival pâna în zilele noastre când, evident, este situat central, în apropierea celui mai mare nod de cale ferata din München – Hauptbahnhof (Gara centrala). Oktoberfest-ul este denumit, mai ales de catre bavarezi, Wies’n (“pajiste” în dialect bavarez), datorita pajistii pe care se organizeaza. Oktoberfest nu este singurul festival ce se organizeaza în acest perimetru: de-a lungul anului, Theresienwiese (acesta este numele oficial al terenului) gazduieste festivale cu diferite tematici, anuale sau doar ocazionale. Suprafata destinata festivalului berii este de 31 ha, din totalul de 42 ha pe care îl masoara Theresienwiese. 220px-Oktoberfest_at_night Oktoberfest nu a fost la origine o manifestare singulara: septembrie era în mod traditional luna festivalurilor berii si aceasta nu doar datorita nevoii oamenilor de a petrece. O lege germana din anul 1539 stipula faptul ca berea nu putea fi produsa decât între 29 septembrie si 23 aprilie, deoarece pe perioada verii riscurile unor incendii în timpul prelucrarii berii erau mult mai mari. Neavând conditiile de depozitare pe care le au astazi, producatorii trebuiau sa vânda toata berea din anul respectiv înainte de a putea începe producerea uneia noi. De aici si multitudinea de festivaluri la care berea se gasea din belsug. Oktoberfest-ul începe în jurul datei de 20 septembrie si se termina în prima duminica din octombrie; exceptie de la aceasta regula se face doar în anii în care prima duminica din octombrie cade pe 1 sau 2. În acest caz, festivalul se prelungeste pâna la data de 3 octombrie, Ziua Unificarii Germane. Dar de ce i se spune Oktoberfest când el se desfasoara, cu exceptia ultimelor 2-3 zile, în luna septembrie? Ei bine, numele, pe care printesa-mireasa l-a ales foarte inspirat, se leaga de perioada în care a avut loc festivalul prima data: 12-17 octombrie 1810. Aceasta traditie a fost modificata din anul 1872, când s-a hotarit ca în luna octombrie vremea era prea rece pentru un astfel de eveniment desfasurat în aer liber. Numele, deja consacrat, nu i-a fost însa schimbat, de unde si necesitatea extinderii acestuia pâna în primele zile ale lunii octombrie. 180px-Oktoberfest_bierzelt Oktoberfest—STATISTICI 6.000.000 de vizitatori, în medie 12.000 de oameni lucreaza la Oktoberfest, dintre care 1600 sunt chelneritele 200.000 de halbe de bere au fost recuperate în anul 2006 de la vizitatorii care încercau sa le sustraga 1440 de toalete publice satisfac nevoile stringente ale vizitatorilor 43 de km de cabluri serpuiesc, la vedere sau ascunse, pe întreaga suprafata a Theresenwiese 30% din produtia anuala de bere din München se consuma în timpul festivalului cei mai multi litri de bere consumati:12.000 hectolitri, în anul 1910, la aniversarea centenarului cei mai multi vizitatori: 1985, la sarbatorirea a 175 de ani cea mai lunga pauza: 1939-1948 cel mai mare cort, în anul 1913, al firmei Pschorr-Rosl: 5500 metri patrati, 12.000 locuri cele mai multe halbe de bere baute: 10, în anul 1901 (pentru care respectivul domn a primit si un premiu). 100px-Masskrug

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu