vineri, 28 februarie 2014

Gengensbach

Schwarzwald este coltul insorit al Germaniei, stiam acest lucru insa nu-mi imaginam sa gasesc un oras in aceasta tara ornat cu o multime de plante mediteraneene, copaci inalti de 2 metri de abutilon, alti copacei de lantana si solanum, tufe de levantica sau plumbago, copaci de hibiscus super infloriti si toate acestea in oraselul Gengensbach. Turnurile orasului tradeaza prezenta acestei localitati de la mare distanta Turnul Portii Kinzigtor, turnul cu cea mai mare importanta in sistemul de aparare al orasului, pazit zi si noapte in trecut de catre santinele, Turnul Bisericii Orasenesti Sf. Maria, Turnul Prelatilor parte integranta din fostele ziduri de aparare, Turnul Portii Superioare care apara zona inalta a orasului si Turnul Suedez. Prima atestare documentara este din 1230, orasul formandu-se in jurul unei abatii construita in anul 725., si capatind o suta de ani mai tarziu statutul de Oras Imperial Liber asta pana in anul 1803 cand si-a pierdut acest statut fiind anexat la Marele Ducat Baden. Mi-a placut aceasta regiune pentru impresia de vacanta pe care o emana aceste locuri si in mod special mi-a placut acest oras unde toata lumea parea in vacanta, toti radeau, zambeau si se relaxau si intr-un fel orasul vechi parca “straluceste”…nu efectiv ci doar ca urmare a unei imbinari perfecte intre natura si arhitectura. Gengensbach mai este celebru pentru un lucru, aici de la sfarsitul lui noiembrie pana pe 23 decembrie, cladirea primariei cu cele 24 de ferestre se transforma in cel mai mare Calendar de Advent din lume, rand pe rand se aprind una cate una fereastrele ornate cu lucrari ale diferitilor artisti de renume contemporani, in fiecare an fiind altii, primaria a fost construita in anul 1784 intr-un stil de tranzitie de la rococo la neoclasic. Piata centrala, piata abatiei, gradina cu flori aromatice, strada Ingerilor sunt locuri demne de vazut. Bineinteles atractia principala o reprezinta stilul caselor si palatelor ornate cu barne de lemn, in dreapta portii Kinzigtor se pastraza inca o moara de apa din secolul XIV si alaturi este o brutarie care vinde paine facuta din faina macinata acolo. Timpul parca sta in loc in acest oras, nimeni nu se grabeste, am fost de 3 ori ori aici si de fiecare data terasele si restaurante erau pline, lumea consuma sucuri, bere, inghetata si prajituri…da… daca tot a venit vorba, din punct de vedere gastronomic dupa parerea mea in Swartzwald stau foarte bine cu prajiturile. Eu nu ma omor dupa dulciuri dar trebuie sa recunosc ca tortul cu cirese din Schwarzwald sau cel de ciocolata sau budinca cu prune in varianta locala sunt delicioase. Va recomand acest loc, orasul este situate in vestul regiunii la 9 km de Offenburg in regiunea Ortenau pe drumul 33 care leaga Offenburg de Villingen, 2/3 ore va sunt de ajuns pentru a vedea tot sau pentru a va rasfata cu ceva dulce sub soarele cald si bland al acestei regiuni Schwarzwald.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu